Uspješna priča - Samra Tanović: Budite dio IT-a i gledajte kako se budućnost oblikuje

Nakon stečene diplome na Elektrotehničkom fakultetu, smjer IT, Samra je radila u banci kao programerka. Ubrzo nakon toga je otišla na interdisciplinarni magisterij Erasmus Mundus i boravila u Francuskoj, Norveškoj i Španiji. Fokus studija je bio na digitalnoj obradi slike i vještačkoj inteligenciji.

 

Samra trenutno radi u kompaniji Atlantbh na poziciji Director of Services. Njeno iskustvo pokazuje da nema barijera za žene u IT industriji, ali da je potrebno demistificirati mogućnosti koje pruža taj sektor.

 

IT industrija je područje koje zahtijeva kreativnost, uvijek ste 'in the front-row seat' i gledate kako se budućnost oblikuje pred vašim očima. Radite na stvaranju i modeliranju softvera i pronalazite načine kako da ostvarite najbolju komunikaciju sa korisnicima. 

 

Puni članak možete pročitati klikom ovdje.

 

Posjetite portal ITkarijera.ba i svake sedmice pročitajte nove i inspirativne priče mladih djevojaka i žena koje grade uspješne karijere u IT sektoru.

 

Portal za karijerno savjetovanje je razvijen u saradnji Bit Alijansa i MarketMakers projekta kako bi se ohrabrili mladi da se više uključe u svijet programiranja i programskih jezika i tako povećaju mogućnosti u odabiru budućih karijera i obrazovnih pravaca.

 

Vlada Švicarske je podržala portal kroz MarketMakers projekat kojeg implementira konzorcij Helvetas i Kolektiv / Posao.ba